Továbbra is a STRABAG PFS Zrt. a piacvezető ingatlan-üzemeltetési szolgáltató - NEO Property Services

2018. február 6.

Hiánypótló piacelemzési tanulmányt tett közzé a bécsi központú Interconnection Consulting nemzetközi piackutató intézet, mely az elérhető legátfogóbb adatforrás a magyarországi ingatlan-üzemeltetési piac jelenlegi helyzetéről és jövőjéről, a piaci szereplők szolgáltatásairól és növekedési lehetőségeiről.

A beszámoló különlegessége, hogy elkészítése alapjául a piackutatási módszerek alkalmazása mellett, az eddigi legtöbb, 37 hazai vállalat biztosított közvetlenül adatokat. Magyarországon 2012 óta növekszik a kiszervezett ingatlan-üzemeltetési szolgáltatások piaca, a magyar éves GDP ~7%-át kitevő, ~2.000 milliárd Ft értékű piac a tavalyi évben 3%-os növekedést ért el.

A tanulmány szerint a 2017-2020 közötti időszakra 3,2%-os évenkénti növekedési tendencia várható. A piacvezető STRABAG Property and Facility Services Zrt. 14,8%-os növekedési üteme kiemelkedőnek számít, mellyel jóval meghaladja a TOP 10 cég átlagban 3%-os növekedését.

A legnagyobb szolgáltatási csoport az infrastruktúrális szolgáltatásoké (48%), melyet a műszaki üzemeltetési szolgáltatások (37%), valamint a kereskedelmi ingatlankezelési szolgáltatások (15%) követnek. Az infrastruktúrális szolgáltatásokon belül az őrzés-védelem (35,5%), valamint a takarítás (34,3%) adják a legnagyobb arányú egyedi szolgáltatást.

A tanulmány szerint a STRABAG Property and Facility Services Zrt. továbbra is a piacvezető szolgáltató, 2,2%-os piaci részesedéssel. A piac koncentrációja még csekély, melyet az is alátámaszt, hogy a 10 legnagyobb cég a piac méretének csak 12,5%-át teszi ki.

A kiszervezett ingatlan-üzemeltetési szolgáltatások piacának a tanulmány szerint bőven van még növekedési potenciálja Magyarországon, mivel ezen szolgáltatások részaránya a nyugat-európai országokban sokkal magasabb (több mint 50%), mint a kelet-európai és magyar piaci részarány (32%). A tendencia egyértelműen a további outsourcing irányába mutat.

Forrás: realista.hu